language language language language
FI EN
menu
language language language language
FI EN
menu

Hiitolanjoki

Kaunis retkikohde

Hiitolanjoki on noin 53 km pitkä joki, josta 9 km virtaa Rautjärvellä ja loput 44 km Venäjällä. Joki virtaa Simpeleenjärvestä ja Silamusjärven yläpuolisista järvistä Laatokkaan. Hiitolanjoki on mainio retkeilykohde maisemapolun sekä joen kalastusmahdollisuuksien vuoksi.

Luonto ja historia

Hiitolanjoen historiallisella maisemapolulla voi kauniiden maisemien lisäksi tutustua alueen teollisuushistoriaan. Maisemapolku on noin 3,5 km pitkä ja sen alkupiste on Simpeleen teollisuusalueen Juvankoski. Maisemapolun jyrkempiin kohtiin on asennettu rappuset sekä kaiteet.

Hiitolanjoki on ollut tärkeä vesireitti, jonka kautta ihmiset kulkivat Laatokalta Simpeleelle ja Torsanjärville, Saimaalle ja eteenpäin muille vesistöille. Hiitolanjoella oli paljon myllytoimintaa ja myllyjä tiedetään olleen joella jo 1700-luvulla. Joella harjoitettiin myös tukinuittoa. Ensimmäiset voimalat rakennettiin joelle 1900-luvun alkupuolella. Nykyään Hiitolanjoella on neljä toimivaa voimalaitosta.

Alueen luonto on moninaista. Hiitolanjoen rehevä rantakasvillisus ja lehtipuut vaihtuvat hetkessä jylhiin havupuiden valtaamiin rantakallioihin ja koskiin. Alueella on paljon erilaisia eläimiä sekä lintuja, kuten koskikaroja, rantasipiä, joutsenia sekä harmaahaikaroita. Hiitolanjoella on myös lintutorni.

Kalastus

Hiitolanjoki on Laatokan lohen (Salmo salar m. sebago) tärkein lisääntymisjoki. Hiitolanjoesta löytyy yhteensä kuusi EU-direktiivin mukaista Suomessa erityissuojelua vaativaa lajia, makean veden lohi, nahkiainen, pikkunahkiainen, toutain, kivisimppu sekä rantaneula. Silamusjoella, joka laskee Hiitolanjokeen, on luonnollinen purotaimenkanta ja joen kosket ovat kunnostettuja. Silamujsjoki ja Hiitolanjoki ovat erinomaisia kalastuspaikkoja.

Kalastus Hiitolanjoella ja Silamusjoella on luvanvaraista. Lupia Hiitolanjoelle ja Silamusjoelle saa Simpeleen Teboil -huoltoasemalta (valtatie 6, Änkilä).

Palvelut

Alueella on pysäköintipaikka sekä kuivakäymälä. Luontopolun varressa on nuotiopaikka sekä katos. Joen pohjoispuolella sijaitsee lintutorni.

Ajo-ohje

Etelästä ajettaessa käänny valtatie 6:lta ennen Simpeleen liittymää oikealle Kangaskosken suuntaan (joen ylitys, liittymä juuri ennen rautatiesiltaa). Polun lähtöpaikka on Ritakosken voimalan pihalla, 200 m päässä 6-tieltä.

Voit aloittaa myös Lahnasenkoskelta, jolloin aja Änkilänsalon liittymälle, rautatiesillan jälkeen heti vasemmalle ja Lahnasentien päähän voimalaitoksen P-alueelle.

Hiitolanjoki
Ritakoskentie
56800
SIMPELE
Lappeenranta Etela-Suomen Laani Finland
Partly cloudy
4°C