Lake Saimaa, Purest Finland Leverage from the EU 2014-2020 European Regional Development Fund Regional Council of South Karelia Centre for Economic Development, Transport and the Environment Rural 2020 The European Agricultural Fund for Rural Development: Europe investing in rural areas

Tiesitkö tämän Lappeenrannan ja Imatran seudusta?

Lappeenrannan satama
30.6.2020 10.42


Lappeenrannan ja Imatran seutu sijaitsee Saimaan sydämessä Vuoksen rannalla upean luonnon ympäröimänä. Seudulla on paljon annettavaa ympäri vuoden! Nyt kesän kynnyksellä on hyvä hetki kokeilla mitä tiedät alueesta ja saada samalla hyviä vinkkejä käyntikohteista ja uusia ideoita kesälomasuunnitelmiin.

Testaa siis tietämyksesi Lappeenrannan ja Imatran seudusta! Saatat yllättyä, sillä uskallamme arvata, ettet tätä kaikkea seudustamme tiennyt.. vai tiesitkö? Kuinka moni näistä arvoituksista oli sinulle tuttuja?

1. Suomen vanhin matkailunähtävyys

Tiesitkö, että Suomen matkailu on saanut alkunsa Imatralta? Imatrankoski on paitsi upea ja historiallinen kansallismaisema, myös Suomen vanhin matkailunähtävyys. Ulkomaalaiset ovat käyneet ihailemassa koskea Imatralla jo 1700-luvulta lähtien. Venäjän keisarinna Katariina II:n vierailun jälkeen Imatran "löysivät" muutkin Pietarin aateliset ja Suomen suuriruhtinaskunnan ylhäistö. 1900-luvun alussa Imatra oli niin suosittu, että sinne tuli päivittäin jopa 14 junavuoroa Pietarista ja yhdessä Imatran Valtionhotellin kanssa ne muodostivat yhden Suomen ensimmäisistä matkailukohteista.

1920-luvulla kosken uoma padottiin sähkön tuottamiseen ja sen jälkeen vettä on juoksutettu ainoastaan näytösluontoisesti. Keskustan halkaiseva kosken uoma on kuivanakin vaikuttava näky ja varmasti moni kesäisen tai talvisen koskinäytöksen kokenut on ollut näkemästään vaikuttunut.

Nyt odotamme jännityksellä pääsemmekö myös tänä kesänä näkemään huikean Imatran koskinäytöksen! Sillä välin voit ihastella koskea videolta >>

2. Suomen suurin linna

Missä sijaitsee Suomen suurin linna? Tämä hiekasta rakennettu perheiden suosikkikohde nousee Lappeenrannan satamaan tänäkin kesänä ja avaa ovensa 1.7. alkaen. Hiekkalinnan alueelta pääsee kätevästi myös omatoimisten aktiviteettien pariin: voit vuokrata pyörän tai kanootin tai valloittaa Saimaan saunalautalla kesäpäivästä nauttien!

Tänä kesänä Lappeenrannan Hiekkalinna ei välttämättä ole Suomen suurin (ainakaan tietääksemme?), mutta kohde kannattaa ehdottomasti sisällyttää kesän reittisuunnitelmaan. Alueella vierailevat ihmettelevät monesti, miten veistokset pysyvät kasassa koko kesän, kun aika ajoin myös sadekuuro pyyhkii niiden ylitse. Veistokset kestävät yllättävän hyvin säävaihteluita ja syynä tähän on viimeistelyvaiheessa taideteosten päälle ruiskutettava puuliima-vesiseos, joka liimaa pienimmätkin yksityiskohdat säänkestäväksi. Ensimmäinen hiekkalinna rakennettiin Lappeenrantaan Linnoitusniemen kärkeen vuonna 2004. Linnan teemat vaihtuvat joka vuosi ja alueella on nähty niin sirkushahmoja kuin viidakonkin eläimiä.

Tulevana kesänä Hiekkalinnalta löytyy kaikkien rakastama Hiekkalinna sekä muutamia muita veistoksia kuten tv-sarjan Sorjosen kuvauksissa esiintynyt teos.

3. Suomen paras kahvila ja Suomen paras paahtimo

Lappeenrannan satamassa sijaitsee sekä Suomen paras kahvila että Suomen paras paahtimo. Kyllä, luit aivan oikein! Satamatie 6 paahtimokahvila Linnoitusniemen kärjessä Saimaan rannalla valittiin Suomen parhaaksi kahvilaksi vuosina 2018 sekä 2020. Kyseinen kahvila on myös äänestetty Lappeenrannan parhaaksi kahvilaksi, eli tämä makunystyröitä hivelevä pitstop kannattaa sisällyttää kesäloman vierailukohteisiin.

Lappeenrantalainen Lehmus Roastery on valittu puolestaan Suomen parhaaksi paahtimoksi vuosina 2017, 2018 sekä 2020. Jos et pääse Lappeenrantaan maistelemaan Lehmus Roasteryn ihania kahveja Satamatie 6 -kahvilassa niin voit aina tilata näitä herkkuja myös kotiin tai toimistolle suoraan verkkokaupasta. Valikoimasta löytyy kaikille kahvinystäville varmasti oma suosikki: Pusupuisto, Myllysaari, Sammonlahti ja monta muuta kahvilan ja paahtimon kotikaupungin inspiroimaa makua odottaa nauttijaansa!

4. Kummallinen kivi

Ruokolahden metsiköstä voit löytää tämän ihmeellisen nähtävyyden. Olet saattanut nähdä mediassa kuvia mystisestä kivestä, joka keikkuu kallion päällä. Tämä kummallinen kivi on nimeltään Kummakivi ja se on iso jäätikön kuljettama siirtolohkare, jolla on kokoa noin 7 m x 4 m x 5 m ja painoa puolestaan 500 tonnia. Tämä luonnonihme kuuluu ehdottomasti Etelä-Karjalan mielenkiintoisimpiin retkikohteisiin. Luonnonmuistomerkki Kummakivi sijaitsee tarkemmin ottaen Hauklapissa, noin 30 kilometrin päässä Ruokolahden keskustasta.


Kiveä on käynyt paikan päällä ihmettelemässä myös Retkipaikan Mika, katso hänen blogistaan kuvat ja kokemukset vierailusta. Myös Iltalehti teki jutun Kummakivestä pari vuotta sitten.

 

5. Puisto eriskummallisista patsaista

Tämä erikoinen nähtävyys on ollut monien kotimaan matkakohteiden suosituslistoilla. ITE-taitelija Veijo Rönkkösen käsialaa oleva puisto löytyy Parikkalan Koitsainlahdesta. Erikoiset patsaat sekä lajirunsas ja rehevä puutarha muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista. Parikkalan patsaspuistosta löytyy yli 550 Veijon tekemää betonipatsasta!

Puisto on avoinna ympäri vuorokauden (ei valaistusta) ja virallista sisäänpääsymaksua ei peritä. Voit kuitenkin maksaa omaehtoisen maksun paikan päällä puiston putiikkiin, joka on kesällä avoinna päivittäin klo 10–17.

Mm. Yle vieraili puistossa vuonna 2018.


6. Suomen pisin rantabulevardi ja Etelä-Karjalan Monaco

Tiesitkö, että Lappeenrannan satama-alueelta löytyy Suomen pisin, Etelä-Karjalan Monacoksikin tituleerattu, rantabulevardi? Lappeenrannan satama-alue on erityisesti kesäaikaan niin paikallisten kuin matkailijoidenkin suosiossa. Satama-alueelta löytyy idyllisiä kahviloita, kahvikioskeja sekä mukavia ravintoloita ja terassilaivoja. Lappeenrannan kuulut vedyt ja atomit ovat täällä parhaimmillaan! Satama-alueelta löytyy myös uimaranta, Myllysaari, kesähelteille ja Saimaallekin pääsee risteilylle mm. m/s Camillan kannella. Hiekkalinnan alue ja Lappeenrannan vanha kaupunki, eli Linnoituksen alue, ovat aivan sataman vieressä.

Suomen pisimmällä rantabulevardilla ja satama-alueella riittää näkemistä ja kokemista koko päiväksi riippumatta siitä oletko liikenteessä koko perheen voimin vai oman kullan kanssa.

7. Suomen kaunein rakennus sijaitsee Imatralla

Tämä upea linnahotelli sijaitsee Imatrankosken vieressä historiallisen Kruununpuiston (Suomen ensimmäinen luonnonpuisto) kupeessa. Linnalla on ikää kohta 120 vuotta ja siellä huhutaan olevan aaveita. Hyväntahtoinen Harmaa rouva saattaa sammutella linnan valoja tai auttaa henkilökuntaa järjestelemällä ravintolasalin tuolit uudestaan keskellä yötä. Henkilökuntakin on tuntenut rouvan läsnäolon.

Imatran Valtionhotelli on valittu monissa eri kisoissa Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Apu-lehden vuonna 2014 tekemässä Suomen kaunein rakennus -äänestyksessä Valtionhotelli oli yleisön ehdoton suosikki ja kisan voittaja. Linnahotelli vei voiton myös Innovarch-arkkitehtitoimiston 100 kauneinta rakennusta -kisassa vuonna 2017, jolloin taakse jäivät muun muassa Suomenlinna ja Muumitalo. Perusteluina valinnalle olivat mm. seuraavat argumentit:

”Kosken äärellä seisova kansallinen ylpeydenaihe kuvastaa jugend-arkkitehtuuria parhaimmillaan. Linnahotelli oli jo valmistuessaan moderni kokonaisuus. Historian vaiheet ovat muokanneet sille ainutlaatuisen paikan hengen, joka huokuu jyhkeissä kiviseinissä. Linnan ulkomuoto on satumainen ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Jo pelkästään linnasta otettuja valokuvia lumoutuu katselemaan pitkään. Linnamaiset mittasuhteet ja jylhä koskiympäristö luovat yhdessä mahtipontisen asetelman. Imatran Valtionhotelli on elämyksellinen ja tunteita herättävä, kansallista identiteettiä tukeva rakennus.”


Upea Valtionhotelli eteni Ilta-Sanomien ”Suomen kaunein rakennus” -finaaliin myös vuonna 2019. Helsingin uusi Oodi vei tällöin voiton, mutta kestosuosikki, Imatran Valtionhotelli sijoittui tässäkin kisassa toiseksi.

Kesällä tämä linnahotelli, Scandic Imatran Valtionhotelli, hemmottelee vieraita myös herkullisella ruoalla aivan Imatran ytimessä. Lounaslistan herkkuja voit sulatella kävelemällä pitkin hotellin vieressä sijaitsevaa Vuoksen rantaa tai Muinaissuoman luontopolkua, jonka varrelta löydät muun muassa Kruununpuiston hiidenkirnut. Hotelli avaa ovensa jälleen 1.7.2020 alkaen ja toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleeksi yöpymään, ruokailemaan tai terassille!

8. Ukonniemi on urheilumatkailijan paratiisi

Ihmeellinen Imatra ja upea Ukonniemen alue on aktiivisesta lomasta ja urheilusta kiinnostuneen matkailijan ykköskohde! Golfaa, suppaile, maastopyöräile tai seikkaile metsässä tai vaikkapa aktiviteettipuistoissa. Valinnanvaraa on! Läheltä löytyy myös houkutteleva pyöräilyn harrastuspaikka. Karhumäki Pumptrack on kumpuileva rata, jossa vauhti tuotetaan pumppaavalla liikkeellä radan muotoja mukaillen. Radalla voi ajaa millä tahansa pyörällä ja kovapintaisella asfaltoidulla osuudella voi myös skeitata tai skuutata. Rata sopii hyvin aloittelijoillekin, mutta siellä pystyy tekemään tehokkaankin harjoituksen. Pumptrack on ilmaiseksi käytössä ympäri vuoden, myös talvella.

Frisbeegolfin ystävät pääsevät nauttimaan myös Imatran laajentuneesta Vuoksenniskan Firsbeegolfkeskuksesta, joka on lähellä Ukonniemeä. Vuoksenniskan frisbeekeskus Imatralla on jälleen laajentunut ja koostuu nykyisellään hulppeasta 36-väylän kokonaisuudesta. Radalla on leppoisampi 18-väylän AM layout ja haastavampi 18-väylän par 66 Pro layout. Imatralta löytyy lisäksi kaksi täysimittaista rataa ja mukava 9-väyläinen Mikonpuistossa. Tämä kaikki on saavutettavissa vain kahdeksan kilometrin säteellä.

Imatran Vuoksenniskan frisbeegolfradan laajennuksen kunniaksi järjestämme fribaloma-kisan Facebookissa! Kisan palkintona on majoitus Imatran Kylpylässä (1 vrk kahdelle hengelle) ja opastettu pelikierros Vuoksenniskalla (opastus on vapaaehtoinen). Arvontaan voit osallistua 31.7.2020 saakka.

Aktiivinen päivä saa ansaitun rentouttavan päätöksen kylpylässä, sillä alueelta löytyy myös kaksi hulppeaa teemakylpylää, Imatran Kylpylä ja Holiday Club Saimaa. Molemmat kylpylät tarjoavat virkistävän kylpylämaailman ja saunojen lisäksi myös monenlaisia majoitusvaihtoehtoja matkailijoille, voit yöpyä hotellissa tai omassa loma-asunnossa upeissa maisemissa.

9. Maailman tunnetuin tarkka-ampuja Simo Häyhä

Kollaanjoen taistelut talvisodassa 80 vuotta sitten tekivät Rautjärvellä syntyneestä Simo Häyhästä maailman ehkä tunnetuimman tarkka-ampujan. Suuri tarina alkoi naapurin miehen kuolemasta. Kollaa ja Simo Häyhä -museo sijaitsee Rautjärven historiallisella Miettilän reservikasarmialueella. Museon Häyhä-kokelma on maailman suurin ja sisältää mm. metsästys- ja sotilasaseita, henkilökohtaisia esineitä, valokuvia ja paljon muuta.

Museo on auki ryhmille ympäri vuoden ja ovet avautuivat jälleen kesäkaudeksi kaikille historiasta kiinnostuneille: 2.6 - 30.8.2020 (tiistai-sunnuntai) klo 11 - 16.

Lue myös Ilta-Sanomien juttu Simo Häyhästä (22.1.2020): Simo Häyhä päätti kostaa ystävän kuoleman vihollisen tarkka-ampujalle – näin sai alkunsa talvisodan suuri tarina KollaanjoellaMyös Iltalehti uutisoi Simo Häyhä museosta viime syksynä (19.8.2019):  Japanilaismies käveli Helsinki-Vantaalta 300 kilometriä nähdäkseen maailmankuulun tarkka-ampujan Simo Häyhän kiväärin: ”Hän oli isänmaallinen”.

 

10. Saimaan saaristoreitti

Eteläisen Saimaan alueella on tänä kesänä mahdollisuus kokea uusi Saimaan saaristoreitti, jonka kautta pyöräilijöille avautuu täysin uusi reitti halki Suomen suurimman järven. Reitillä varrella voi tutustua mm. Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä kolmeen viehättävään kirkonkylään Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Joutsenossa.

Reitin uusi lauttayhteys aloitti tänä kesänä 13.6.2020 saattaen Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon pyöräilyreitit yhteen. Lautta kuljettaa pyöräilijöitä eteläisellä Saimaalla Taipalsaaren Kyläniemestä Sarviniemeen ja sieltä Puumalan Lintusaloon (huom! Varaus tehtävä etukäteen), vesimatkaa Kyläniemen ja Sarviniemen välillä on vain kolmisen kilometriä. Yhteysalus mahdollistaa nyt noin 135 kilometrin mittaisen rengasmatkan Lappeenrannasta Imatran ja Ruokolahden kautta Taipalsaarelle ja sieltä takaisin Lappeenrantaan. 

Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja evästeitä tietosuojaselosteessamme.
OK